Verschillen Robinia en Kastanje

Verschillen Robinia en Kastanje
Bezig met laden...
Verschillen Robinia en Kastanje

Robinia versus Kastanje, wat zijn de verschillen? 

De keuze voor Robinia hout of Kastanje hout hangt af van verschillende factoren en de specifieke vereisten en wensen van uw project.

Kastanjehout en Robiniahout zijn beide vrij harde loofhoutsoorten met enkele specifieke eigenschappen. In dit artikel zijn de verschillen tussen Kastanje en Robinia uitgelicht. Ook kijken we naar de voordelen die Robinia heeft ten opzichte van Kastanje. Onderaan de pagina vindt u een tabel met specificaties.


Duurzaamheid

Over het algemeen wordt Robinia beschouwd als een duurzamere houtsoort dan Kastanje. Het kernhout van Robinia behoort tot duurzaamheidsklasse I tot II, terwijl Kastanje doorgaans een lagere duurzaamheid heeft van II. Robinia wordt vaak gekozen vanwege zijn uitzonderlijke duurzaamheid, wat resulteert in een langere levensduur van het hout, zelfs in veeleisende omgevingen.


Weerstand tegen Vocht

Robinia staat bekend om zijn uitstekende weerstand tegen vocht en is daardoor geschikter voor gebruik in vochtige omgevingen. Zelfs zonder extra behandeling met bijvoorbeeld beits. Door de langzame groei van Robiniahout zitten de cellen van het hout dicht op elkaar. Hierdoor is het moelijker voor vocht om in te dringen in het hout.

Kastanje presteerd echter ook redelijk goed in vochtige omstandigheden.


Krom en grillig

Kastanjehout staat bekend om zijn natuurlijke rechtheid, wat het geschikt maakt voor toepassingen waarbij vrij rechte palen nodig zijn. Robinia heeft vaak een meer natuurlijke uitstraling door zijn unieke vorm. De robinia groeien vrij krom en zijn ook grillig gevormd. Dit houdt in dat de palen niet rond van vorm zijn.


Uiterlijk

Beide houtsoorten hebben een vergelijkbaar uiterlijk als deze verwerkt en gezaagd worden. De verschillen zitten vooral in verkleuring en schil. De schors van Kastanje hout is donkerder en bruiner dan de schors van Robinia hout. Als beide houtsoorten geschild zijn is het grootste verschil de vergrijzing. Robinia hout vergrijst sneller dan Kastanje hout als het wordt blootgesteld aan de elementen.


Milieuvriendelijkheid

Robinia komt van origine uit Amerika, maar groeit ook in Europese bossen. Zowel Robinia al Kastanje kan een duurzame houtsoort zijn met betrekking tot lokale beschikbaarheid en verminderde milieubelasting.

Robinia hout wordt gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder afrasteringspalen, beschoeiingen, tuinmeubels en speeltoestellen. Het is geschikt voor zowel buiten- als binnentoepassingen, maar uitermate geschikt voor toepassingen waarbij het hout in contact komt met grond en water. De lange levensduur is vooral wat Robinia een duurzame keuze maakt.

 

De keuze tussen Robinia of Kastanje

Het is belangrijk om te benadrukken dat de keuze tussen Kastanje en Robinia afhangt van specifieke projectbehoeften, lokale beschikbaarheid, prijs en persoonlijke voorkeur. Een grondige evaluatie en overleg met houtexperts of leveranciers kunnen helpen bij het maken van de meest geschikte keuze voor een specifieke toepassing.

Vergelijk hier de sterkteklasse van het hout.

Overzicht van verschillen tussen Robinia en Kastanje

  Robinia Kastanje
Herkomst Amerika en Oost-Europa West- en Zuid-Europa
Duurzaamheidsklasse 1-2 (zeer duurzaam) 2 (duurzaam)
Levensduur 25 jaar en langer 5 tot 15 jaar
Sterkteklasse D40-D50 (zeer sterk) D30-D40 (zeer sterk)
Vochtweerstand Uitstekend Goed
Rechtheid Kan variëren, soms enigzins kronkelig Over het algmeen een rechte groei
Toepassingen ·         Afrasteringspalen
·         Carrosseriebouw
·         Deuvels
·         Draaiwerk
·         Fruitboompalen
·         Gereedschappen
·         Kammen
·         Laddersporten
·         Meubelen
·         Molenbouw
·         Oliepersen
·         Sjoelbakschijven
·         Slaglatten
·         Spaken
·         Trommelstokken
·         Velgen
·         Vlonders
·         Wagenbomen
·         Wijnstokken
·         Wijnvaten

·         Bruggenbouw
·         Carrosseriebouw
·         Chemische industrie
·         Constructies
·         Fineer
·         Gereedschappen
·         Gevelbekleding
·         Kozijnen
·         Laddersporten
·         Leuningen
·         Meubelen
·         Ramen
·         Speelgoed
·         Sportartikelen
·         Stortkokers
·         Triplex
·         Vloeren
·         Waterwerken
·         Wijnvaten
·         Woningbouw

 

Uiterlijk Robinia hout Kastanje hout
Vorig artikel:
Volgend artikel: