De eigenschappen van Robinia hout

De eigenschappen van Robinia hout
Bezig met laden...
De eigenschappen van Robinia hout

Waar komt Robinia vandaan?

Van oorsprong komt Robinia uit het oosten van de Verenigde Staten. De Franse hofbotanicus Jean Robin introduceerde de boom in Europa in 1601, waarna deze zich snel verspreidde over heel Midden-Europa. Robinia gedijt het beste in een gematigd klimaat, op geringe hoogte en in een goed doorlatende bodem. 


Tegenwoordig behoort Robinia tot de op twee na meest aangeplante loofhoutsoorten wereldwijd (na de Eucalyptus en de hybride populier). Het Robinia hout wat wij leveren is voornamelijk afkomstig uit Hongarije. 

Robinia hout kenmerkenRobinia hout kenmerken

Kenmerken Robinia

In onze streken bereikt de Robinia boom gemiddeld een hoogte van 20 tot 30 meter. Vanwege de lage vertakking is de onderstam relatief kort. De boom groeit snel en kan een stamdiameter tot 1 meter bereiken. Robinia stelt weinig eisen aan de bodem en vermenigvuldigt zich gemakkelijk en overvloedig. Het bladerdek is fijn en transparant, de schors is grijs, dik en gegroefd. De gemiddelde levensduur van een Robinia boom is 150 jaar, maar in uitzonderlijke gevallen kan deze levensduur oplopen tot 200 tot 300 jaar. Jonge bomen zijn over het algemeen stekelig.

 

Kleur en Structuur van Robinia hout

Robinia vertoont meestal een rechte draad en een fijne tot matig grove nerf. Het verse kernhout heeft een groenachtig gele tint die, bij het drogen, verandert naar olijfbruin. Het dunne spinthout is geelwit van kleur. De houtstructuur van Robinia is divers. De vorm van de stammen is niet compleet recht. Dit geef Robinia hout een natuurlijk speels karakter waarbij geen paal exact hetzelfde is.

 

Duurzaamheid van Robinia hout

Het kernhout van Robinia valt binnen de categorie duurzaam tot zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II), terwijl het spinthout niet duurzaam is (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). De uitzonderlijke duurzaamheid van Robinia wordt toegeschreven aan de interactie tussen de inhoudsstoffen. Wanneer het hout in contact komt met de grond, vertoont het pas na 8 à 10 jaar tekenen van aantasting. Zonder direct contact met de grond blijft het hout meer dan 60 jaar intact.

 

Het drogen van Robinia hout

Robinia droogt gemakkelijk in de open lucht, mits beschermd tegen zon en wind. Kunstmatige droging is ook mogelijk, waarbij voorzichtigheid en lage temperaturen scheuren en vervormingen voorkomen.

 

Het bewerken van Robinia hout

Met het juiste materiaal is het zagen van Robinia probleemloos. Schaven, polijsten en verlijmen van Robinia gaan soepel. 

 

Bevestigingen maken op Robinia hout 

Bij het bevestigen van het hout is voorboren aan te raden, omdat Robinia gemakkelijk splijt. Houd er rekening mee dat de inhoudsstoffen van het hout kunnen reageren met metalen, wat vlekken kan veroorzaken. Hierom adviseren wij met RVS bevestigingsmaterialen te werken.

Previous article:
Next article: