IJreka Speeltoestellen kiest voor Spintvrij Robinia hout

Een groot deel van de toestellen uit ons assortiment zijn gemaakt van Robinia hout. Robinia staat bekend als een van de duurzaamste houtsoorten van Europa. Door uitsluitend gebruik te maken van kernhout, waarop een duurzaamheidsklasse I-II wordt afgegeven, hoeft er  geen verduurzamings-behandeling zoals impregneren plaats te vinden.

Het kernhout is zeer hard en daardoor slijtvast, en dus zeer geschikt voor gebruik in speeltoestellen voor de openbare ruimte. Het kan tegen een stootje, en gaat daarnaast jaren en jaren mee, zonder veel onderhoud te hoeven verrichten. De hardheid zorgt er tevens voor dat de weerstand tegen aantasting door insecten en houtrot erg groot is.

Robinia hout uit Europa
Het door ons gebruikte Robinia hout komt uit in Midden-Europa gelegen duurzaam beheerde bosbouw, en wordt na de kap ontschorst, spintvrij geschild en geschuurd. De unieke vorm van het hout, voortkomend uit de kermerkende grillige groeiwijze van Robinia, blijft hierbij behouden. Toegepast in onze speeltoestellen zorgt dit voor de steeds vaker gewilde speelse, natuurlijke uitstraling.

Richard van de Brake - IJreka speeltoestellenRichard van de Brake - IJreka speeltoestellen
IJreka speeltoestellen spintvrij Robinia hout speeltoestelIJreka speeltoestellen spintvrij Robinia hout speeltoestel

Ambachtelijke professionele speeltoestellen

IJreka Speeltoestellen maakt al geruime tijd, inmiddels meer dan 15 jaar, gebruik van Robinia. Het hout wordt in onze eigen werkplaats in Dalfsen ambachtelijk verwerkt tot robuuste en authentieke speel- en sporttoestellen, en daarnaast ook toegepast in straatmeubilair. Door zijn grillige, gekromde vormen is ieder stuk hout uniek, wat maakt dat ieder toestel onderscheidend is. Dit zorgt voor een uitdaging bij engineering en productie van de objecten, waarbij onze vakmensen er met hun ervaring en kennis voor zorgen dat ieder toestel wordt getoetst aan de geldende regelgeving.

De toestellen van IJreka zijn veelal te herkennen aan de gekleurde afdekplaatjes op de staanders en liggers. Deze zijn in de loop der jaren ons handelsmerk geworden, en zorgen voor een leuk kleuraccent. Daarnaast bieden ze ook nog extra bescherming tegen weersinvloeden en (daardoor) scheurvorming. Het hout wordt door ons niet behandeld met een beits, waardoor de markante geelbruine kleur in de loop der tijd zal veranderen in een mooie, vergrijsde kleur. Indien behoud van de geelbruine kleur gewenst is, kan het hout door ons worden voorzien van een of meer lagen Restol houtolie. Ook kunnen we hiermee kleuraccenten op het hout zelf aanbrengen.

 

Richard van de Brake
Design & Engineering
IJreka Speeltoestellen

Bekijk onze spintvrije Robinia palen